Deň otvorených dverí v Štátnom archíve v Levoči prezentoval ochranu dokumentov

12.06.2013 Levoča

Levoča 12. júna (TASR) - Deň otvorených dverí (DOD) Štátneho archívu v Levoči bol dnes zameraný na prezentácie ochrany archívnych dokumentov. „My máme štyri hlavné činnosti, a to preberanie dokumentov, ochranu, evidenciu a sprístupňovanie dokumentov verejnosti. Tento rok sme sa zamerali práve na tú ochranu, ktorá sa rozdeľuje na také dva smery,“ objasnil pre TASR riaditeľ Štátneho archívu v Levoči František Žifčák.
Prvá časť ochrany je preventívna, teda ide o starostlivosť o dokumenty, aby sa nepoškodili, nedošlo k ich odcudzeniu a boli v dobrom stave. Druhá časť ochrany sa týka činností, ktoré sa realizujú, keď už je dokument znehodnotený či poškodený. Vtedy pristupujú pracovníci archívu k reštaurovaniu a konzervovaniu dokumentov. V Levoči okrem toho vyrábajú aj kópie archívnych dokumentov. „Z niektorých dokumentov sa vyrábajú kópie, ktoré sa môžu predkladať v rôznych formách ako napr. mikrofilmy, xerokópie, fotokópie a najnovšie už aj digitálne kópie,“ vysvetlil Žifčák.
Levočský archív má už 40 rokov svoje vlastné fotolaboratórium, ktoré dnes slúži už aj ako digitalizačné pracovisko. Na východnom Slovensku je to jediný štátny archív, ktorý disponuje fotolaboratóriom a konzervačným a reštaurátorským ateliérom. „My tak robíme digitalizáciu, konzerváciu a reštaurovanie archívnych dokumentov aj pre ďalšie štátne archívy v rámci východného Slovenska a tu sme tým jedineční,“ dodal Žifčák.
Dnes počas Dňa otvorených dverí si mohli tieto priestory pozrieť aj občania, záujem prejavilo asi 100 návštevníkov. „Mohli vidieť prácu fotografa, pracovníka, ktorý digitalizuje, ale aj zamestnancov, ktorí majú na starosti reštaurovanie. Mohli tak nakoniec vidieť rozdiel medzitým, ako vyzeral ten dokument pred reštaurovaním a po ňom a vidieť tú zmenu,“ doplnil Žifčák.
 

Vyberte región